Friday 15 July 2011

BATAGOR

Batagor
Batagor adalah makanan tradisional dari Jawa Barat, Indonesia.



Bahan-bahan Batagor:


500 gram daging ikan putih
2 ulas bawang merah dicincang halus
1 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu kecil serbuk lada
1 sudu kecil serbuk ayam
3 sudu makan gula pasir
3 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak bijan
3 biji telur
450 gram kanji
10 tauhu dipotong dua
1 daun bawang (dipotong kepada kepingan ½ cm )

Pelengkap:
Kuah kacang dan sos cili

Cara membuatnya:


   1. Letakkan semua bahan kecuali tauhu di dalam mangkuk besar, uli  
       sehingga menjadi doh.
   2. Isikan tauhu yang telah dipotong dua dengan doh.
   3. Goreng sehingga perang keemasan.
   4. Hidangkan batagor di atas pinggan dan tuangkan dengan kuah kacang di 
       atasnya.















No comments:

Post a Comment