Bahan- bahan A :
1kg daging lembu
air untuk merebus
1 sudu teh garam
4 sudu makan minyak goreng
2 helai daun kunyit
3 batang serai
10 lembar daun limau
3 cm lengkuas
1 sudu makan rempah kari
1 biji asam jawa
50 g tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
300 ml air
bawang goreng
Bahan-bahan B:
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu makan cili giling
4 cm kunyit
4 cm halia
1 1/2 sudu teh lada
2 sudu teh garam
6 ulas bawang putih
1 sudu makan cili giling
4 cm kunyit
4 cm halia
1 1/2 sudu teh lada
2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
- Rebus daging lembu dalam air mendidih selama 5 minit. Kemudian,masukkan garam secukup rasa.
- Setelah daging lembu empuk, tapis dan pisahkan air rebusan tadi sebanyak 600 ml.
- Panaskan minyak goreng. Tumiskan bahan B, masukkan daun kunyit, serai, daun limau, lengkuas, dan rempah kari.
- Kacau sehingga baunya harum lalu angkat.
- Masukkan 2 / 3 bahagian tumisan ke dalam air rebusan.
- Panaskan kembali di atas api lalu masukkan asam jawa.
- Larutkan tepung beras dan tepung gandum ke dalam air hingga sebati. Setelah air rebusan mendidih, perlahan-lahan masukkan larutan tepung.
- Masukkan potongan daging lembu serta sisa bahan tumisan tadi.Kacau sebentar di atas api sehingga sebati.
- Cucukkan daging lembu itu pada lidi.
- Panggang satay di atas bara api sehingga baunya harum lebih kurang 3 minit.
- Sediakan satay yang telah siap dipanggang dengan kuah satay padang.
- Taburkan bawang goreng di atasnya.
- Ketupat juga boleh disediakan bersama-sama satay padang.
No comments:
Post a Comment