Friday 15 July 2011

SATAY PADANG

 Satay Padang
Satay padang ini asalnya dari Padang, Sumatera Barat, Indonesia.


Bahan- bahan A :

1kg daging lembu
air untuk merebus
1 sudu teh garam
4 sudu makan minyak goreng
2 helai daun kunyit
3 batang serai
10 lembar daun limau
3 cm lengkuas
1 sudu makan rempah kari
1 biji asam jawa
50 g tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
300 ml air
bawang goreng

Bahan-bahan B:
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu makan cili giling
4 cm kunyit
4 cm halia
1 1/2 sudu teh lada
2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
  • Rebus daging lembu dalam air mendidih selama 5 minit. Kemudian,masukkan garam secukup rasa.
  • Setelah daging lembu empuk, tapis dan pisahkan air rebusan tadi sebanyak 600 ml.
  • Panaskan minyak goreng. Tumiskan bahan B, masukkan daun kunyit, serai, daun limau, lengkuas, dan rempah kari.
  • Kacau sehingga baunya harum lalu angkat.
  • Masukkan 2 / 3 bahagian tumisan ke dalam air rebusan.
  • Panaskan kembali di atas api lalu masukkan asam jawa.
  • Larutkan tepung beras dan tepung gandum ke dalam air hingga sebati. Setelah air rebusan mendidih, perlahan-lahan masukkan larutan tepung.
  • Masukkan potongan daging lembu serta sisa bahan tumisan tadi.Kacau sebentar di atas api sehingga sebati. 
  • Cucukkan daging lembu itu pada lidi.
  • Panggang satay di atas bara api sehingga baunya harum lebih kurang 3 minit.
  • Sediakan satay yang telah siap dipanggang dengan kuah satay padang.
  • Taburkan bawang goreng di atasnya.
  • Ketupat juga boleh disediakan bersama-sama satay padang.

No comments:

Post a Comment