Friday 15 July 2011

EMPEK-EMPEK



Empek-empek adalah makanan khas dari Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia.
                                                     

Bahan empek-empek:
1 cawan ikan tenggiri dikisar halus
1 cawan air putih
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Tepung gandum secukupnya

Bahan -bahan cuka:
1 kg gula melaka
Cili padi sesuai selera
200 g bawang putih
3 sudu makan air limau nipis
Garam secukup rasa
2 liter air 

Cara membuat empek-empek :
  • Campurkan ikan tenggiri dengan air dan garam hingga sebati.
  • Tambahkan tepung gandum sehingga adunan menjadi kental.
  • Bentukkan adunan empek-empek seperti mangkuk lalu isikan dengan telur ayam di dalammya.
  • Rebuskan dalam air mendidih. 
  • Kemudian angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.
  • Masukkan empek-empek ke dalam minyak masak yang telah dipanaskan.Goreng sehingga empek-empek kekuningan. 

Cara membuat cuka: 
  • Masak gula melaka bersama air.
  • Hiriskan bawang putih dan cili padi lalu masukkan ke dalam rebusan gula itu tadi.
  • Masukkan cuka dan garam secukup rasa. Rebus dengan api kecil selama satu jam sehingga sederhana  pekat.
  • Setelah  siap dimasak,angkat dan tapiskan.



Sajikan empek-empek dengan cuka yang telah siap dimasak.

No comments:

Post a Comment