Empek-empek adalah makanan khas dari Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia. |
Bahan empek-empek:
1 cawan ikan tenggiri dikisar halus1 cawan air putih
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Tepung gandum secukupnya
Tepung gandum secukupnya
Bahan -bahan cuka:
1 kg gula melaka Cili padi sesuai selera
200 g bawang putih
3 sudu makan air limau nipis
200 g bawang putih
3 sudu makan air limau nipis
Garam secukup rasa
2 liter air
Cara membuat empek-empek :
- Campurkan ikan tenggiri dengan air dan garam hingga sebati.
- Tambahkan tepung gandum sehingga adunan menjadi kental.
- Bentukkan adunan empek-empek seperti mangkuk lalu isikan dengan telur ayam di dalammya.
- Rebuskan dalam air mendidih.
- Kemudian angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.
- Masukkan empek-empek ke dalam minyak masak yang telah dipanaskan.Goreng sehingga empek-empek kekuningan.
Cara membuat cuka:
- Masak gula melaka bersama air.
- Hiriskan bawang putih dan cili padi lalu masukkan ke dalam rebusan gula itu tadi.
- Masukkan cuka dan garam secukup rasa. Rebus dengan api kecil selama satu jam sehingga sederhana pekat.
- Setelah siap dimasak,angkat dan tapiskan.
Sajikan empek-empek dengan cuka yang telah siap dimasak.
No comments:
Post a Comment