Mi ayam yang amat digemari di Indonesia adalah mi ayam dengan bakso (mi ayam pangsit).
Bahan-bahan :
1 / 2 kg mi ayam
100 ml minyak
100 ml kicap masin
300 gram daging ayam direbus dan dipotong kecil
3 sudu makan kicap manis
2 daun bawang
Bawang goreng secukupnya
Bahan-bahan yang dihancurkan:
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu teh ketumbar
3 cm kunyit
3 cm halia
Bahan-bahan membuat kuah :
2 liter air
1 / 2 kg tulang ayam
1 sudu teh garam
1 / 2 sudu teh lada serbuk
Cara membuatnya:
- Masak air sehingga mendidih.
- Masukkan tulang ayam dan kicap masin ke dalam air yang mendidih tadi. Masak dengan api yang kecil sehingga beraroma harum.
- Tambahkan lada serbuk dan garam secukup rasa.
- Tumis bahan-bahan yang dihancurkan sehingga harum.
- Masukkan ayam dan dan kicap manis.Tumis hingga bahan-bahan yang dihancurkan menyerap ke dalam ayam.
- Tuangkan rebusan ayam yang telah siap dimasak ke dalam mangkuk kecil.
- Sediakan mangkuk yang lain berisi mi, ayam yang telah ditumis tadi,hirisan daun bawang serta taburan bawang goreng diatasnya.
No comments:
Post a Comment